انواع هاردنر اپوکسی
  • دسته بندی : مقالات
  • درتاریخ : 25 بهمن 1399
  • بدون دیدگاه
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

انواع هاردنر اپوکسی

هاردنر به مفهوم سخت کننده است و یک نمونه خاص و منحصر به فرد از مواد می باشد. هاردنرها یک واکنش دهنده و یا تسریع کننده واکنش شیمیایی باشد.
این ترکیب شیمیایی به دو صورت در ساخت و ساز به کار می رود، در حالت اول به عنوان جزیی از واکنش محسوب می شوند که در تمامی محصولات دو جزئی رزینی همچون اپوکسی ها، پلی یورتان ها و ... به کار می رود. بصورتی که، مقدار دقیق و مشخصی از هاردنر باید استفاده شود، تا عمل کیوراسیون رزین به درستی و کامل انجام شود. در حالت دوم، هاردنر، در واقع شروع کننده واکنش می باشد. و مقدار کم یا زیاد بودن آن سبب کاهش یا افزایش سرعت واکنش می گردد.

هاردنر اپوکسی

هاردنرها در رزین های اپوکسی نیز به کار گرفته می شوند چرا که رزین های اپوکسی برای سخت شدن به عوامل پخت یا هاردنرها نیازمند هستند. هاردنرها مانند رزین ها دارای انواع مختلفی هستند و انتخاب کردن آن ها بر اساس نوع رزین انجام می شود. پخت رزین اپوکسی یک فرایند گرمازا بوده که از زمان مخلوط شدن رزین با هاردنر، واکنش آغاز می گردد و پس از سپری شدن زمان مورد نیاز، به خواص مطلوب نهایی خود خواهد رسید. این زمان دوره کیوراسیون نامیده می شود.

انتخاب هاردنر از جمله عوامل موثر بر فرایند پخت سیستم همچون سرعت و دمای پخت، گرمای آزاد شده و همچنین گرانروی سیستم، است. علاوه بر آن هاردنر با مشخص نمودن نوع پیوند و میزان شبکه­ ای شدن سیستم، تاثیر بسزایی بر مقاومت حرارتی و شیمیایی، خواص فیزیکی، مکانیکی و همچنین الکتریکی نهایی محصول دارد.
از جمله ترکیبات هاردنر رایج که در سیستم پخت اپوکسی به کار می روند عبارت اند از هاردنرهای آروماتیک، پلی آمین خطی یا به عبارتی آلیفاتیک و سیکلوآلیفاتیک، پلی آمین های خطی قادرند در دمای محیط پخته شده و همچنین ویسکوزیته کمی دارا هستند که کار کردن با آن ها را آسوده تر کرده است، علاوه بر این موارد باید بگوییم که بالا رفتن بسیار سریع دما پس از اختلاط و جذب آب در مکان مرطوب از جمله مشکلات کار با آن ها است که منجر به لک شدن سطوح می شود.

موارد استفاده هاردنرها

به کارگیری این نوع ترکیبات تقریبا در اکثر اوقات جهت کاربردپذیری رزین اپوکسی برای اهداف مورد نظر ضروری و لازم می باشد و به هیچ وجه نمی توان از نقش آن ها چشم پوشی کرد برای مثال اگر از هاردنر استفاده نشود، رزین اپوکسی هیچ وقت به خواص مکانیکی و شیمیایی دسترسی پیدا نمی کند.( درواقع از حالت مایع به حالت جامد نمیرسد)
برگزیدن نوع صحیح و درستی از سخت کننده به برآورده شدن هر چه بهتر انتظارات از مخلوط اپوکسی جهت کاربردهای مدنظر کمک خواهد کرد به همین علت همیشه بایستی روی رزین و این ترکیبات تحقیقاتی صورت پذیرد تا اطمینان صددرصدی از عملکرد مطلوب مخلوط اپوکسی نهایی، حاصل گردد.

 

 

بیشتر بدانید

کفپوش سیمانی

رنگ اپوکسی

کفپوش اپوکسی صنعتی

معرفی انواع هاردنر و کاربردهای آن

هاردنر پلی آمیدی

از هاردنر پلی آمیدی بهتر است در مواردی که نیاز به چسبندگی، خاصیت ضد آب بودن، استحکام و همچنین انعطاف پذیری است همانند پرایمرهای سنگین، روکش کف، چسب های مصالح ساختمانی و کشتی ها استفاده شود.

هاردنر پلی آمینی

این نوع هاردنر یک ماده شفاف و به صورت براق می باشد که نه تنها جهت پوشش کف داخلی بلکه در مکان هایی که به مقاومت شیمیایی بالا نیاز است همچون کارخانه ها و آزمایشگاه ها استفاده می شود.

هاردنر انیدریدی

هاردنر انیدریدی به دلیل دارا بودن مقاومت بسیار عالی و بالایی که در مقابل حرارت و عایق بودن داراست، به عنوان قالبی جهت ساخت انواع متفاوتی از تجهیزات برقی و یا تجهیزات الکترونیکی به کار گرفته می شود. گفتنی ایست که این ماده به خاطر کاربردپذیری خوب خویش در مواد کامپوزیت نیز استفاده می شود.

هاردنر فنل آمین

هاردنر فنل آمین امکان خشک کردن و سخت شدن بسیار عالی در دماهای پایین را دارد و به خاطر این که مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی داراست، به طور عمده در صنعت کشتی سازی به کار گرفته می شود. از جمله موارد دیگر که در آن ها از هاردنر نوع فنل آمین استفاده می شود عبارت است از مواد مختلف فلزی همچون لوله ها و ... استفاده از این نوع هاردنر در حال افزایش است.

به این مطلب امتیاز دهید 0
پرینت
اشتراک گذاری:
مطالب مرتبط
دیدگاه خود را در مورد این مطلب بنویسید.
Captcha
لطفا صبر کنید...